Gå til indhold
Alle nyheder og gode råd

Privat LPG

Opvarmning af sommerhus om vinteren

Hvis du hører til dem, der er så heldige at have et sommerhus, nyder du sikkert mange gode stunder i sommerlandet hvert år, når påske- og sommerferie rydder kalenderen for hverdag og hamsterhjul. Og hen på efteråret, når solen mister sin magt i dagtimerne, hører du måske også til dem, der lukker helt ned for vinteren? Så er du én af mange. Men det behøver faktisk hverken at være svært eller dyrt at holde varmen også i jule- og vinterferien. Det handler bare om at vælge den rigtige varmeløsning. 

Forskellige løsninger til opvarmning af sommerhuset 

 Der findes flere forskellige løsninger til opvarmning af sommerhuset, herunder elradiatorer, varmepumper, solvarmeanlæg og – selvfølgelig – den klassiske brændeovn eller pejs, der nærmest er en helt uundværlig del af interiøret i et fritidshus. I det følgende vil vi dog fokusere på en anden opvarmningskilde, nemlig gas på flaske.  

Gas til opvarmning af sommerhus 

Det danske vejr er en lunefuld størrelse, og på en kølig dag er det skønt at kunne tænde for en pålidelig varmekilde, der hurtigt og effektivt spreder varme i et område eller værelse. Det gælder sommer som vinter. Derfor passer gas på flaske perfekt til sommerhuset. Løsningen er ikke bare superbekvem, men også økonomisk fornuftig og miljøvenlig.  

 • Fleksibilitet 
  Du er hurtigt i gang: Det eneste, du behøver, er en gasflaske, en gasregulator og en gasvarmer/gasovn. De fleste byggemarkeder ligger inde med alle tre ting. Og i sommermånederne, hvor opvarmningsbehovet ikke er helt så påtrængende, kan du i stedet udnytte flaskegassen til grillen, terrassevarmeren og ukrudtsbrænderen.  
 • Installation 
  Du er ikke bundet til en fast installation. Tværtimod: Du slipper for at beskæftige dig med komplekse rørinstallationer eller større ombygninger og er fri til at flytte din gasvarmer/gasovn rundt i dit fritidshus efter behov. Hvis din gasvarmer har hjul, kan du ligefrem lade den følge dig rundt i de rum, hvor du opholder dig. Blot skal du huske at lufte ud regelmæssigt, fordi opvarmning med gas skaber en del kondens. 
 • Energieffektivitet
  Moderne gasvarmere er designet til at være energieffektive, og der er derfor også tale om en relativt billig brændstofkilde, som ikke slår bunden ud af dit budget. Du kan altså både spare penge og energi i dit sommerhus ved at vælge flaskegas til opvarmning.
 • Sikkerhed
  Du behøver ikke at spekulere på sikkerheden, for den er høj: Moderne gasovne til indendørs brug er udstyret med en sikring, der slår gastilslutningen fra, hvis flammen skulle gå ud, og du kan derfor lade varmen brede sig uden bekymringer. Du kan bruge en gasovn i alle typer rum, og den behøver ikke aftræk, men du skal, som nævnt, være opmærksom på at lufte ud regelmæssigt.
 • Miljø
  Moderne gasovne udleder mindre CO2, svovl og andre skadelige partikler end ovne med andre fossile brændstoffer (fx petroleumsovne). Og gas danner stort set ingen sod ved forbrænding – i modsætning til fx brændeknuder og træbriketter i pejsen. 

Der er altså mange gode grunde til at varme op med gas i fritidshuset i de perioder, hvor du gerne vil være der, uanset årstid, men der er selvfølgelig også nogle ting, du skal vide og være opmærksom på mht. brug af flaskegas og opbevaring af flaskerne.  

Opbevaring af gasflasker 

Helt overordnet er der en række ting, du skal være opmærksom på, når du opbevarer gasflasker i hjemmet: 

 • Du må højst opbevare 40 kg gas i hjemmet, og ingen gasflaske må være større end 11 kg. 
 • Hvis du opbevarer gas indenfor, skal der være mindst en dør eller et vindue, der kan åbnes til det fri. 
 • Flaskegas er tungere end luft og må IKKE opbevares i en kælder eller tæt på en rist eller et afløb. 
 • Gasflasker er meget holdbare, så du kan sagtens opbevare dem udendørs i både sol, regn og sne. 

Bedste opvarmning af sommerhus?

Som sagt er der flere forskellige løsninger at vælge imellem til opvarmning af sommerhuset, og som med alt andet handler det ikke kun om den enkelte løsning, men også om behov, brug og krav. Er der tale om et charmerende gammelt, men også utæt sommerhus, eller er det relativt nybygget og velisoleret? Hvor ofte er huset i brug? Hvor ofte ville du ønske, det var i brug? Det har alt sammen noget at sige i forhold til den varmeløsning, du skal vælge. 

Flaskegas til opvarmning af sommerhus om vinteren er en meget nem og relevant mulighed for dig, der kun vil varme op, mens du selv befinder dig i huset, og som lukker for vandtilførslen og tømmer rørsystemet, inden du drejer nøglen i låsen til farvel. Har du derimod brug for at holde sommerhuset frostfrit i vintermånederne, vil gas på flaske ikke slå til. Uanset hvad du har behov for, bør intet dog holde dig fra at nyde alle 4 årstider i dit sommerhus. 

Kan du se mulighederne i at bruge flaskegas i dit sommerhus, og måske ikke bare til opvarmning, men også til grillen, terrassevarmeren og ukrudtsbrænderen, så læs mere om vores mange flasketyper og hvilken der passer bedst til dig. Og få også gode råd til hvordan du sikkert og nemt brug gas på flaske.