Gå til indhold
Vær opmærksom på, at PrimaLight er udgået. Er du privat forbruger - læs mere her. Er du forhandler - læs mere her.
Alle nyheder og gode råd

Energi

Elforbrug: Spar energi derhjemme med 10 tips fra Primagaz

opvarming energi

Hvad bruger egentlig mest strøm og hvordan kan der spares energi? I fremtiden vil det kun blive vigtigere og vigtigere at holde godt øje med energiforbruget. At spare på strømmen er både vigtigt for at holde omkostningerne nede, men også for at skåne miljøet.

Hvordan kan der spares energi? 
Energi og strøm er en central del af vores hverdag. Vi bruger det til opvarmning, elektronik og computere, lys og mange andre ting. Vi tænker sjældent over det i hverdagens travlhed, men måske kan du og I relatere til den magtesløshed, som opstår ved en pludselig strømafbrydelse.   

Vi er dybt afhængige af vores energikilder. Både som privatpersoner, men i særdeleshed også som virksomhed. Det betyder dog ikke, at vi nødvendigvis bare skal bruge løs, men nok nærmere, at vi bør overveje spørgsmålet: Hvordan kan vi spare energi?   

Som nævnt i ovenstående afsnit er det både godt for miljøet, men det kan også medføre store besparelser i økonomien, til glæde for alle.  

Så, hvordan kan der spares energi? I de følgende afsnit vil vi præsentere 10 tips til, hvordan der kan spares energi, bruges mindre på gas- eller el regningen og generelt reduceres på CO2-udslippet.  

10 tips til, hvordan I kan spare energi  

1: Skru ned for varmen  

En måde at spare på strømmen er at holde en konstant temperatur mellem 18 og 22 grader. Overvej automatiske termostater og skru eventuelt længere ned, når lokalerne er tomme. Der kan især undgås energispild, når lokalet er tomt i lange perioder, som f.eks. i ferieperioder eller weekender. At sænke temperaturen med bare én grad resulterer i overraskende store besparelser på elregningen. Der kan også spare energi ved at reducere temperaturen i køkkenet, på gangene eller i diverse opbevaringsrum, som ikke benyttes med samme hyppighed.  

2. Optimer madlavningen  

Køkkenet står for en stor del af vores energiforbrug. Derfor er det en god idé, at vælge udstyr, der ikke bruger alt for meget energi. Et elkomfur bruger f.eks. meget mere energi end et gaskomfur, en keramisk kogeplade eller induktion. Et andet vigtigt tip er altid at bruge et låg til at opvarme maden i en gryde, så det går hurtigere og varmen holdes inde. Sørg også altid for kun at opvarme den mængde vand, der faktisk er brug for til kaffe, te eller andet.  

3. Isoler lokalerne og udnyt energien  

Spar energi ved at isolere diverse rum og lokaler ordentligt. God isolation af eksempelvis kontorlokaler fra både kulde om vinteren og varmen om sommeren, vil give gode energibesparelser.   

Energiforbruget kan reduceres betydeligt ved at sørge for isolering af døre og vinduer, samt skift til termoruder og eventuelt afdækning af gulve med gulvtæpper. Ved at få lavet termoruder kan der faktisk spares op til 50% på energitabet. Om vinteren kan I også spare på strøm og varme, ved at holde døre lukkede, så varmen holdes bedre inde.     

4. Pas på dit gasfyr  

Gasfyrets kedelteknologi er blevet markant bedre i de seneste år, hvilket har åbnet døren for flere potentielle energi- og omkostningsbesparelser. Hvis I har et gasfyr, er det vigtigt, at kedlen serviceres hvert år. Det gøres for at sikre, at gasfyret er sikkert, pålideligt og effektivt. Hvis gasfyret er gammelt, kan der typisk også spares energi ved at installere et nyt.   

Gas er ikke blot en ren og sikker energikilde, men også en meget effektiv type. Med et gasfyr får I en effektiv energikilde, der samtidig kan generere energibesparelser på op til 30 %, sammenlignet med et konventionel kedel. Udover de økonomiske besparelser er det også en fordel, at udledningen af nitrogenoxider fra denne type kedler er væsentligt lavere. Derfor anses et gasfyr for at være et bæredygtigt alternativ.   

5. Brug gardiner optimalt  

Gardiner kan være et ekstraordinært og lidt overraskende værktøj, når det kommer til at spare energi. Om vinteren kan I trække for på kølige dage for ekstra isolering, eller åbne op for at lukke solens stråler ind, når det er muligt. Det betyder også, at I ikke skal bruge lamperne lige så meget i dagtimerne.   

Om sommeren kan I gøre det modsatte og trække persiennerne for, for at sænke temperaturen og åbne dem om aftenen, for at byde den friske aftenluft velkommen. På denne måde kan der spares energi ved at påvirke opvarmning og nedkølingen.   

6. Vejret  

Det er meget vigtigt for indeklimaet i forskellige lokaler og miljøer at ventilere dagligt. Dette sænker niveauet af luftfugtighed i lokalet og forbedrer ligeledes luftkvaliteten. Det kan dog blive et problem for energiforbruget, der skal bruges til opvarmning og nedkøling af rummet.  

Om vinteren kan I spare energi ved kun at lufte ud om morgenen, inden huset er begyndt at varme op. På den måde undgår I at frigive al den varme, der skulle genereres fra solen i de vågne timer, i løbet af dagen. Om sommeren kan det være en fordel at åbne vinduer og døre, for at lufte igennem og reducere brugen af aircondition og ventilatorer.  

7. Udnyt naturlig varme og kulde  

Sørg for at bruge al den varme og kulde, der genereres naturligt og af andre aktiviteter omkring dig. Om vinteren kan madvarer eksempelvis køles udendørs alt efter udetemperaturen.   

Ligeledes kan ovnen stilles på klem og gryder med varmt vand eller andre varmekilder efterlades, for at bidrage til opvarmning af rummet. På denne måde genbruges varmen til at opvarme luften i dit hjem.  

8. Træk ledningen ud  

Rundt om i Danmark er der massevis af hårde hvidevarer, lyskilder og andre elektriske elementer, der hele tiden er koblet til en strømforsyning. Det betyder, at selv når I ikke bruger dem, trækkes der strøm. Spar energi ved at undgå at have apparater, der ikke er i brug, sat i stikkontakter. På den måde sparer I løbende energi og bruger mindre strøm de steder, hvor det er en mulighed.  

9. Køb effektive apparater  

Sørg for, at energikrævende maskiner og lyskilder har gode energimærker. Energimærket går fra A+++ til D, hvor A+++ er bedst. Tjek ældre apparater og lyskilder for deres energiforbrug individuelt og opgraderer løbende for at sænke omkostningerne over tid.  

10. Undgå energispild  

Meget af den energi vi forbruger, er relateret til forkerte brugsmønstre og unødvendigt energispild. At lade lyset være tændt, tænde for varmen frem for at tage en varm trøje på eller køre en halvtom vaskemaskine, er nogle af de handlinger, der gør vores regninger dyre. Men det har også en enorm negativ indvirkning på planeten. Overvej derfor de daglige vaner og hvilke små ændringer, som kan implementeres for energibesparelse.  

Størrelsen af energiregningen er uden tvivl en bekymring for mange. Med bedre styring af forbruget vil mange typisk være i stand til at reducere elomkostningerne bemærkelsesværdigt. Det er typisk flere af de små tiltag, der kan give store besparelser. Glem ikke, at energibesparelse ikke kun er godt for økonomien, men også bidrager til at opnå et mere bæredygtigt miljø for alle.  

Energisparetips - find selv flere muligheder  

Ovenstående 10 tips til energibesparelse kan hjælpe med nedsættelse af energiforbruget, til gavn for både miljø og økonomi. Hvis I ønsker at yde en ekstra indsats, så er der dog langt flere ting at gøre. I forlængelse af vores energisparetips kan dagligdagens rutiner og gøremål derfor gennemgås.   

Benytter flere personer lokaler eller områder, så lav gerne påmindelser. Husk at slukke lyset, luk døren, så vi holder på varmen og indfør eventuelt regler for brug af vaskemaskiner og tømning af køleskab. Nedsæt eventuelt en gruppe, der i fællesskab kan finde frem til mulighederne i netop din eller jeres situation.  

Mange energisparetips tager udgangspunkt i vores daglige rutiner. Det handler derfor om at kigge nærmere på måden hvorpå ting gøres, hvis der skal findes nye og mere energieffektive alternativer.